PŘÍBĚH KBELSKÉ 10 Č.3

Šťastná sedma vodičů na Kbelské desítce vám do cíle pomůže s úsměvem

Můžete mít tolik rádi nějaký závod, aniž byste jej někdy absolvovali? A navíc znát téměř každý metr závodní trasy? Ano, jde to. „U mě a Palestra Kbelské 10 je to dokonce rok co rok opakující se stav. A věřte, že víc než příjemný,“ říká o tradiční běžecké jarní desítce Petra Heřman.

Petra se ke Kbelské dostala přes bakalářku. Coby studentka oboru sportovní a volnočasový pedagog na Vysoké škole tělovýchovy a sportu PALESTRA si totiž volila téma pro bakalářskou práci a ani jedno ze zadaných jí nevyhovovalo a musela si zvolit vlastní. Stala se jím historie a současnost maratonského běhu a analýza služeb vodičů.

Téma se mi volilo lehce, tehdy jsem totiž už druhý rok působila mezi vodiči na závodech  RunCzech, měla za sebou desítky běžeckých závodů a považovala se za výkonnostní běžkyni s velkým zápalem. To mi ostatně zůstalo dodnes,“ usmívá se sympatická blondýna. Kromě klasické vysokoškolské teorie tentokrát se točící kolem historie maratonu, se Petře v praktické části otevírala možnost důkladné analýzy služeb vodičů elitních běžců i amatérů.

Aby vše mohla patřičně a důvěryhodně zmapovat, přizvali ji organizátoři mezi sebe. „Úkol byl předem jasný, tedy sestavit fungující tým vodičů na cílové časy 40, 45 a 50 minut,“ vysvětluje Petra. Její původně školní projekt se osvědčil a běžci Palestra Kbelské 10 si vodiče oblíbili tak moc, že loni přibyli další, tentokrát na výsledný čas 60 minut. A jelikož má Petra s výzkumem a vodiči spoustu práce, Kbelskou paradoxně ještě nikdy neběžela…

Co tedy vzešlo z průzkumu bakalářské práce? A co vlastně právě samotného vodiče motivuje k tomu pomáhat ostatním, když si ale sami nemohou užít pocit skutečného závodění? „Jako zkušení vytrvalci mají za sebou spoustu odběhaných závodů, dobře známou radost z překonávání vlastních osobních rekordů a ze zdolávání výzev, které sport a obecně vytrvalostní běh přináší. Coby vodiči mohou pomáhat ostatním, hlavně méně zkušeným běžcům, aby něco podobného mohli zažít také.“

Na začátku března vás tak na Palestra Kbelské 10 podpoří šťastná sedma vodičů. „Nejen já budu ráda, když je po doběhu obdarujete pochvalou či pouhým úsměvem,“ doplňuje Petra.